Sí, No, Blanc, Negre, Tens raó, T'equivoques... Hahaha! L'eterna comèdia.

dilluns, 8 de juliol del 2013

La identitat

El paper de la identitat individual és fonamental per a sentir que som els continus creadors de la nostra vida. Açò no impossibilita la creació d'una identitat col·lectiva. Una manera de reforçar la identitat personal és conéixer-nos a nosaltres mateixos. Saber per què som com som, per què fem el que fem, i per què volem el que volem. És molt diferent vore's arrossegat pel corrent d'una existència més o menys aliena, que saber situar-se en el maremàgnum de la realitat.

Analitzar els somnis, per exemple, ens força a ordenar els esdeveniments i a donar-los sentit, associant els elements de la realitat onírica amb els elements de la realitat en vigília. És especialment important aquesta anàlisi onírica perquè la realitat experimentada en els somnis és, sovint, la que la realitat en vigília no és capaç d'oferir-nos. Parts ocultes de la nostra ment cobren força en els somnis, pensaments i situacions que esperen ser desxifrats per a mostrar-se com unes excel·lents eines d'autoconeixement.

Saber de nosaltres equival a ampliar la visió que tenim de nosaltres mateixos. Equival a descobrir que no som part d'un escenari que venia de sèrie amb el planeta, sinó que som nosaltres els qui configurem amb la nostra ment la composició del nostre escenari. Sovint concebem la matèria de la que estem formats, com un conjunt de partícules dins de la infinitat del cosmos, una part ínfima. Però alhora, la concepció d'aquest cosmos no deixa d'estar dins la nostra ment. És a dir, la immensitat del cosmos i el lloc que ocupem en ell depén de nosaltres, nosaltres creem eixe cosmos i eixe nosaltres (eixe "jo").

Saber qui som és donar-nos el poder de no perdre'ns en ximpleries que no ens porten enlloc, és donar-nos el poder de detectar atzucacs i evitar-los, el poder de saber què hem de fer per a aconseguir el que volem, i fer-ho, a més, sense la distracció de fenòmens no desitjats. L'autoconeixement ve acompanyat de felicitat, perquè ens ajuda a experimentar amb més intensitat les nostres vivències, i fa més eficaç el procés de renaixement d'episodis de patiment. En altres paraules, ens dota de més recursos a l'hora de superar adversitats.

La identitat no només significa situar-nos com a creadors de l'existència, sinó també dotar-nos d'una posició privilegiada en tots els universos imaginables, que sens dubte ens mereixem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada